Samstag, 10. April 2010

Zwischendurch

mal was fast aktuelles.


Am Wochenende gibt es bei uns meist Brötchen vom Lieblings-Brötchenbäcker. Damit sah es an den Ostertagen eher schlecht aus, den Bäckern seien die freien Tage gegönnt, aber Aufbackbrötchen sind keine Alternative.

Früher (in grauer Vorblogzeit) haben wir gern Buttermilchbrötchen aus den blauen Dosen gegessen.

In den US-Blogs sieht man oft Biscuits und ich hatte mir da eine große Ähnlichkeit erhofft. Für meinen ersten Biscuits-Versuch hatte ich mir dies Rezept aus Em's Blog ausgesucht.

Die Biscuits waren nicht so fluffig wie die Buttermilchbrötchen, haben uns aber sehr gut geschmeckt.

Auf das Ausstechen hatte ich verzichtet und nur Dreiecke geschnitten, die aber schön aufgegangen sind.


Erstaunt hat mich das sehr gelb-braune Aussehen der Brötchen. Ob das am verwendeten Mehl Typ 550 liegt?

Ich werde noch weitere Rezepte ausprobieren, da ich auch bei Hefebrötchen noch nicht das ideale Rezept gefunden habe, wenn man es am Vorabend vorbereiten will.

==========REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4
Titel: Favorite Buttermilk Biscuits
Kategorien: Brötchen, Backpulver, Biscuits
Menge: 1 Rezept

Zutaten

2Tassen+ 1/4 cup King Arthur All-Purpose Flour -
-- divided use
1Essl.Baking Powder
1/2Teel.Baking Soda
1Essl.Granulated Sugar
1Teel.Kosher Salt (I do not use iodized salt)
2Essl.Unsalted Butter (chilled and cubed)
2Essl.Lard or Bacon Fat (chilled and cubed)
1TasseButtermilk (chilled)
H ÜBERSETZT
2+ 1/4 Tassen Allzweck-Mehl
1Essl.Backpulver
1/2Teel.Backensoda
1Essl.Granulierter Zucker
1Teel.Salz
2Essl.Ungesalzene Butter (gekühlt und gewürfelt)
2Essl.Schmalz (gekühlt und gewürfelt)
1TasseButtermilch (gekühlt)

Quelle

http://therepressedpastrychef.com/2009/06/14/ems-
favorite-buttermilk-biscuits/
Erfasst *RK* 26.06.2009 von
Sivie

Zubereitung

Preheat oven to 500° F (bei mir 225°C)  and set oven rack to the center of the oven.
Prepare a baking sheet with silicon mat, parchment or non-stick spray.
Reserving 1/4cup of flour for later use, combine 2 cups of flour and the remaining dry ingredients in a food processor and pulse to blend. Add chilled butter and lard and pulse just until the the mixture looks pebbly - do not overmix.
Pour into a large bowl and using a fork gently stir in the Buttermilk just until incorporated.  The dough will be very wet and sticky at this point. If the dough is too much like pancake batter, add the remaining 1/4 cup flour.  You may not need to do this.
Turn onto a generously floured board and generously flour the top, and fold over.  Flour again, pat out flat, fold again, flour again and keep repeating until the dough is workable but still a little tacky.  This should take about 5-10 folds.  Try not to add too much flour, as that will toughen the biscuits, and do not knead the dough, which also will toughen the biscuits.  Simply fold and pat out flat. The final pat before cutting should leave your biscuit dough about 1/2? thick.
Cut biscuits using a floured biscuit cutter or the floured rim of a drinking glass and place them on the baking sheet with the sides of the biscuits just kissing each other.
Put the baking sheet in the oven, close the oven door, and turn the temperature down to 450° F.  Bake for 14-16 minutes, rotating the baking sheet half way thru the baking time.  Remove from oven and serve immediately.
Have a delicious day!
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